top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Sally Rooney’nin yeni romanına tam not!

Sally Rooney'nin merakla beklenen üçüncü kitabı eleştirmenlerden tam not aldı. BBC News’in haberine göre New York Times, The Telegraph, The Times, Guardian gibi gazetelerde yer alan değerlendirmelerde eleştirmenler, Güzel Dünya, Nerdesin'i ("Beautiful World, Where Are You) yazarın en iyi romanı ve şimdiye kadar kaleme aldığı en güçlü metin olarak tanımlandı.


Rooney’in büyük merakla beklenen ve hatta İrlanda ile İngiltere’de satışa çıktığı 7 Eylül günü bazı kitapçıların erkenden açılmasına sebep olan bu üçüncü romanı, yazarın ilk iki kitabının bir devamı niteliğinde.



Dürüstlüğe dokunmak


The Times’ın eleştirmeni James Marriott’a göre, önceki romanları olan Normal İnsanlar ve Arkadaşlarla Sohbetler'e nazaran yazarın bu romanında fikirleri daha belirgin ve dili daha şiirsel.


"Kitabın son sayfalarındaki duygusal kontrol ve teknik ustalık, onu yakında az çok istediği romancı olmaya doğru götürüyor – tabii eğer şimdiden orada değilse!"


Financial Times'ın eleştirmeni Diana Evans'a göre 7 Eylül günü yayınlanan roman, "dokunaklı bir dürüstlükle sarmalanmış alçakgönüllü bir parlaklığa" sahip.


Rooney’nin yeni romanının olay örgüsü, çılgın başarısının getirdiklerinden hoşlanmayan Alice adlı bir yazar ve bir edebiyat dergisi için çalışan arkadaşı Eileen'i üzerine kuruluyor. Yazar, New York Times'a, bu romanını kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazdığını belirtti. "Bu kitabı yazmak zorunda kaldım, çünkü hayatım bir süre önceki iki kitabımın başarısı tarafından tamamen kuşatılmıştı."


Kurmaca mı, Vikipedi maddesi mi?!


The Telegraph'tan Susannah Goldsbrough ise Rooney’ye olumsuz eleştiriler yönelten nadir eleştirmenlerden. Romanın büyük bir bölümü Alice ve Eileen arasındaki e-postalar şeklinde anlatılıyor, Goldsbrough bu e-postaların "siyaset ve yoğun gerçekler arasında kaydığını, böylece kurmaca bir eser değil de sanki daha çok bir Wikipedia maddesi okur gibi hissettiğini söyledi. Goldsbrough’a göre sorun, romanın konusuyla karakterlerin zayıf bir ilişki içinde olmaları.


Guardian yazarı Anne Enright ise, bu kitabı okuyanların "insanın olgunlaşmasının duygusal zorluklarını, kendimizle başkalarının sevgisi arasına koyduğumuz engelleri görebilmekteki zorluğun acısını ve belirsizliğini tadacağını" söyledi.


Sally Rooney'nin ayrıca Arkadaşlarla Sohbetleri’nin, şu anda Joe Alwyn ve Jemima Kirke'nin de aralarında bulunduğu bir oyuncu kadrosuyla çekildiğini, Normal İnsanlar’ın ise beğenilen bir dizi uyarlamasının da olduğunu söylemeden geçmeyelim.

bottom of page