top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Selçuk Baran’ı Keşfetmek

Edebiyatımızın gizli kıymetlerinden Selçuk Baran’ın edebiyatını Dr. Esra Dicle Başbuğ anlatacak. Murat Yalçın’ın moderatörlüğünü üstleneceği ve çevrimiçi gerçekleşecek etkinlik ücretsiz olacak. Hafta sonu ise Selçuk Baran’ın öyküsünden uyarlanan teatral bir öykü okuması gerçekleştirilecek.


LiteraHaber 1999 yılında yaşamını yitiren Selçuk Baran, edebiyatımızın daha geniş bir kitle tarafından keşfedilmeyi bekleyen yazarlarından biri. Öykü, roman ve tiyatro türlerinde yapıtlar verdi. Büyük kederleri, kayıpları öylesine incelterek aktardı ki okur bu öyküleri, romanları âdeta bir iç hayatın dışavurumlarıymış gibi duyumsadı.


Bugünün okurlarına ve genç öykücülerine söyleyecek çok şeyi olan Baran’ın yapıtlarını ve yaşamını Boğaziçi Üniversitesi Türkçe Dersleri Koordinatörü ve öğretim görevlisi Dr. Esra Dicle Başbuğ anlatacak. 17 Aralık Perşembe günü saat: 18:00’da internet üzerinden canlı olarak yapılacak etkinliğin moderatörlüğünü kitap-lık dergisi editörü Murat Yalçın yapacak. Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiye buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat’ın YouTube kanalı üzerinden katılabilirsiniz.



Hafta Sonu Teatral Öykü Okuması


Selçuk Baran'ın YKY’den çıkan “Kış Yolculuğu” kitabının ilk öyküsü olan "Türkân Hanım'ın Ölümü", Tiyatro Hemhâl'in yorumuyla "teatral bir öykü okuması"na dönüştürüldü. 19 Aralık Cumartesi günü saat: 20:00’da Biletix üzerinden yayımlanacak olan gösteride edebiyat ve tiyatroseverler, kâh dingin kâh coşkuyla akan bir yaşamın kederlerine ve sevinçlerine ortak olacaklar.

Tomris Uyar’ın deyişiyle “büyük serüvenler, büyük aşklar, büyük ölümler özleyen ama çevrenin, ailenin, geleneklerin baskısıyla sindirilmiş” kişileri yazan Selçuk Baran, "Türkân Hanım'ın Ölümü” adlı öyküsünden yola çıkarak bir tiyatro oyunu yazmış ve bu oyun, “Türkân Hanım” adıyla Ankara Devlet Tiyatrosu Şinasi Sahnesi’nde 1990-91 sezonunda sahneye konulmuştu. Öykü ve oyun Bahanur Garan Gökşen'in hazırladığı kitapta bir araya geldi ve Baran'ın bütün eserlerini yayımlayan YKY tarafından okurla buluşturuldu.


Yönetmenliğini Ayşe Draz, dramaturgluğunu Özlem Hemiş’in üstlendiği; Kayhan Açıkgöz, Ekremcan Arslandağ, Nezaket Erden, Pınar Güntürkün, Hakan Emre Ünal’ın oyuncu olarak yer aldığı gösteride görseller Öykü Beliz Öztürk tarafından hazırlandı.


bottom of page