top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2022 Blue Peter Kitap Ödülü'nün kazananı Son Ayı

Birleşik Krallık genelinde ilkokul çağındaki çocukların oylarıyla seçilen 2022 Blue Peter Kitap Ödülleri'nin En İyi Öykü dalında kazananı Hannah Gold'un yazdığı ve Levi Pinfold çizimlerini yaptığı, ülkemizde Gizem Şakar'ın çevirisiyle Genç Timaş Yayınları'ndan çıkan Son Ayı kitabı oldu.


Son Ayı, çocukların âşık olacağı dokunaklı bir hikâye. Kuzey Kutup Dairesi'ndeki yaşam serüvenini tehlike, heyecan, April'in babasıyla olan ilişkisine dair dokunaklı bir bakış açısı ve iklim krizinin düşündürücü bir yönü ile harmanlayan Hannah Gold'un hikâyesi, bir kişinin bile fark yaratabileceğini hatırlatıyor. Kuzey Kutup Dairesi'nin donmuş iklimlerinde geçmesine rağmen, sıcacık bir kitap.


Son Ayı'nın yazarı Hannah Gold şunları söyledi: Kazandığımı öğrendiğimde gözyaşlarına boğuldum ve konuşamadım. Pek çok çocuk gibi, dizinin maceralarını takip ederek ve tüm evcil hayvanlara âşık olarak, Blue Peter kitaplarıyla büyüdüm. Bu ödül kitaba çok uygun, çünkü Son Ayı ciddi temalara değinirken, özünde bir çocuk ve bir hayvan arasındaki aşk hakkında bir hikâye. En eski anılarımdan bazıları, annemle kütüphane ziyaretleri ve sonra bir kitabın sayfalarında kendimi kaybetmek için eve kaçmak. Kitaplar sadece kaçışla ilgili değildir. Çocuklar için hikâyeler empati, nezaket ve hoşgörünün öğretilmesinde giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. Kimliği, aidiyet duygusunu şekillendirmeye yardımcı olurlar ve çoğu zaman cesaret verirler.


Kitabı resimleyen Levi Pinfold ise şunları söyledi: Çocukken çok fazla çizgi roman okumanın Mavi Peter Kitap Ödülü'ne kadar uzanacağını kim düşünebilirdi ki! Bana göre, iyi bir hikâye en büyük keyiftir. Ne tür bir insan olduğunuz önemli değil; birinin sizi yakalayacak ve bırakmayacak bir hikâye yazdığını hemen anlayabilirsiniz. Bu kadar zevk verebilecek bir şeyi kutlamak heyecan verici. Ve bir kitap almak konusunda kararsız kalanlarınız için: bir şans verin, iyi görünen bir şey deneyin, hayatınızı değiştirebilir! Benimki değişti!


2000 yılından bu yana verilen, son derece popüler ve etkili olan Blue Peter Kitap Ödülleri, en iyi yazarları, en yaratıcı illüstratörleri ve çocuklar için en çok okunan kitapları ödüllendiriyor.


SON AYI Hannah Gold Genç Timaş, 2022 Çeviri: Gizem Şakar 208 s.


bottom of page