top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Japon halk masallarının feminist bakış açısıyla yeniden yorumu

Tekinsiz öykülerle dolu Vahşi Kadınlar’da Aoko Matsuda, Japon halk masallarını feminist bakış açısıyla yeniden yorumluyor. Matsuda binlerce yıllık anlatıları alıp günümüz Japonya’sına taşıyarak hayalet hikâyelerini toplumumuzla ilgili daha büyük hakikatleri göz önüne sermek için ustalıkla kullanıyor.

Kapı kapı dolaşıp el feneri satan iki kadın, her gece konforlu bir banyo yapmak için ziyarete gelen neşeli bir âşık, bekâr bir anne işteyken eve gelerek bebek bakıcılığı yapan sessiz bir ziyaretçi... Bu öykü kitabında temizlikten şatoları korumaya, seyyar satıcılıktan suçla savaşmaya kadar birçok yararlı hizmet sunan ruhlar ile insanlar yan yana geliyor, öte âlem ile günlük hayat iç içe geçiyor.


Aoko Matsuda bir yazar ve çevirmendir. 2013'te ilk kitabı Stackable, Yukio Mishima Ödülü'ne ve Noma Literary New Face Ödülü'ne aday gösterildi. The Girl Who Is Getting Married romanı 2016'da İngiltere'de Strangers Press tarafından yayınlandı. 2019'da kısa öyküsü "The Woman Dies" Shirley Jackson Ödülü için kısa listeye girdi. Karen Russell, Amelia Gray ve Carmen Maria Machado'nun çalışmalarını Japoncaya çevirdi.


VAHŞİ KADINLAR

Aoko Matsuda

İthaki yayınları, 2023

Çeviri: Nilay Çalşimşek

200 s.

bottom of page