top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

19 Dakika - Jodi Picoult


Tüm dünyada 30'dan fazla dilde okurlarıyla buluşan Jodi Picoult'nun son romanı 19 Dakika bu ay raflarda yerini alıyor. Türkçe okuru Jodi Picoult ismini iyi biliyor.


Kız Kardeşim İçin’de ablasını hayatta tutmak için dünyaya gelen proje çocuk Anna’nın hikayesini anlattı; Cam Çocuk’ta ise az bilinen, çok can acıtan osteogenesis imperfecta sendromlu Willow’un hikayesini. Ev Kuralları’nda “Oğlunuzun gözlerinize bakamaması… Suçlu olduğu anlamına mı gelir?” diye sorarak Asperger sendromlu Jacob karakteri üzerinden kusursuz bir dünyada kusurlu olmanın kodlarını tartıştı. Toplumsal konular hep radarındaydı Picoult’nun, Bir Daha Bak’ta Amerika’nın gizli tarihinin, ıslah projesinin izini sürdü. Eve Dönüş Şarkısı’nda kendi hayatından ilham alarak LGBT+ konusunu işledi, bütün dünyanın cephe aldığı karakterin hayat yolculuğunda kendine varma öyküsünü yazdı. Bu kez sorusu “Hayatınız bir film olsa, eve dönüş yolunda hangi parça çalar?”dı. Hafızanın doğasını tartıştığı Abra Kadabra, iyi aile kavramını, saklamayı ve açık etmeyi, kabullenmeyi ve yeni bir yaşam inşa etmeyi anlattığı bir başyapıt olarak Picoult okurlarının favori romanlarından oldu. Küçük Muazzam Şeyler'de Picoult “Kaideleri sorgulamak için kaç istisna gerekir?” diye sordu. Ayrıcalığa, güce, ırka dair her şeyi, tüm önyargıları bir kenara bırakmak romanın ön şartıydı.


Picoult bu kez 19 Dakika ile okurlara meydana okuyor, akran zorbalığını, aile bağlarını ve eksiksiz görünenin ardındaki sırrı tartışıyor.






19 DAKİKA

Jodi Picoult

Çeviren: Serkan Göktaş

April Yayınları, 600 s.

İstanbul, 2021.



bottom of page