top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Ayrıntı Dergi'nin 37. sayısı çıktı


Yakın bir geçmişe kadar girdiği her seçimden istediği sonuçla çıkan ve kazandığı sandık zaferlerini tek adam rejimini dayatmanın bir aracı olarak kullanan AKP, artık bu silahını kaybetmiş görünüyor. Yerel seçimlerde uğradığı ağır yenilgi ve derinleşen ekonomik krizin etkisiyle seçmen kitlesinde yaşadığı büyük erozyon, seçimleri AKP açısından ihtiyaç durumunda kullanılacak bir çıkış kapısı olmaktan çıkarttı. Bu durumun farkında olan siyasi iktidar, 2023’e giderken, kendi istediği şartlar altında, kendi istediği rakiplerle yarışabileceği bir seçim düzeneği hazırlamaya çalışıyor.


Bu süreçte AKP, bir yandan HDP’yi seçim dışı bırakmak, CHP’nin seçmen kitlesinde yarılmalar yaratmak, İYİ Parti’yi Millet İttifakı’ndan koparmak, kendisinden ayrılan partilerin etkinliğini sınırlamak gibi siyasal adımlar atarken, diğer yandan da Siyasi Partiler Kanunu’nun değiştirilmesi, ittifak yapılarının yeniden düzenlenmesi, seçim barajının düşürülmesi, % 50+1 zorunluluğunun kaldırılması gibi yasal düzenlemeler için çeşitli çalışmalar yürütüyor.


Toplumsal desteğini iyiden iyiye kaybeden AKP, iktidarını sürdürebilmek, ittifak yapısını muhafaza etmek ve kendi kitlesinde bir dağılmayı önleyebilmek için muhalefeti kriminalize etmeyi ve sokak hareketlerini şiddet yoluyla bastırmayı tek çıkar yol olarak görüyor. Siyasi iktidarın uyguladığı baskı politikalarıyla boy ölçüşebilecek düzeyde güçlü bir toplumsal hareketin olmaması, salgın koşullarının kitlesel bir sokak siyasetinin olanaklarını kısıtlaması, ana muhalefetin sürekli seçimleri adres gösteren stratejisi ve AKP’nin sandıkta yenilebilir olduğu duygusunun güçlenmesi gibi nedenlerle siyasi partilerin görece öne çıktığı bir dönemden geçiyoruz.


Ayrıntı Dergi 37. sayısında, içinden geçtiğimiz dönemin dinamiklerini ve olanaklarını daha iyi anlayabilmek için Türkiye’deki siyasi partiler merkeze alan bir dosya hazırladı. Dinçer Demirkent ve Onur Yıldız’ın editörlüğünde hazırlanan dosyada demokratik katılım ve mücadele biçimi olarak siyasal partilerin politik temsilleri, işlevleri ve işleyişlerini, bizatihi bu pratiklerin içinde yer alan isimlerin deneyimleri ve yorumları ışığında ele alınmaya çalışıldı.


bottom of page