top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Ayrıntı Yayınları ve Düşbaz Kitap Kasım 2022 kitapları

Sosyolojiden felsefeye, şiirden yemek tariflerine kadar yeni çıkanlar


Alman sosyolog ve filozof, Frankfurt Okulu’nun önde gelen isimlerinden Theodor Wiesengrund Adorno hakkında, Christopher Craig Brittain tarafından yazılan Adorno ve Teoloji yayınevinin inceleme dizisinden çıkacak. Kitap, Adorno and Theology adıyla İngilizcede yayımlanırken, Türkçeye Arda Bilgin tarafından çevrildi.


Alevileş(tiril)miş Ermeniler, Kazım Gündoğan tarafından çeşitli tanıklıkları bulunan Dersimlilerin anlatıları üzerine kurulu yazıldı. Yakın Tarih dizisinden çıkacak kitap genel okura hitap ederken, Dersimli Ermenilerin öldürülmekten kurtulmak için yaşadıklarına odaklanıyor.

Dünyanın Bütün İşçileri, önceki aylardan beri yayımlanmasını sabırsızlıkla beklediğimiz kitaplardan biri. Küresel emek tarihi okuması olan bu kitapta yazar Marcel van der Linden, birbirinden farklı mekanlara ve zamanlara dair türlü kaynaklarla bu kitabı yazdı, Semih Gözen Esmer tarafından da çevrilen kitap, Türkiye’de süregelen işçi mücadeleleri için bir rehber olarak ekleniyor.


Korkut Boratav’ı sunuşuyla okura sunulan Politik İktisadın Klasik Teorileri, yazar H. Ünal Nalbantoğlu’nun Berkeley Üniversitesi’nde 1990 Bahar dönemi verdiği ders notlarından oluşuyor. Kitap on iki bölümde “ekonomi politik” adını alan disiplinin kökenlerini antikçağa uzanarak gözden geçirip yirminci yüzyıla geliyor.


Ayrıntı’nın felsefe dizisinden çıkacak bir kitabı daha Nietzsche’nin Beşinci İncili – İyi Haberin Düzeltilmesi Üzerine adında, Peter Sloterdijk’in kaleminden ve Almanca’dan çevirisini Mustafa Tüzel yaptı. Kasım ayından itibaren okurlarının karşısında olacak.


Şiir dizisine yeni bir ekleme yapan yayınevinde bu ay, İspanyol şiirinin seslerinden olan ve çok kısa bir ömür yaşayan Miguel Hernandez’in kaleminden çıkan şiirler oldu. Ayşe Nihal Akbulut’un çevirdiği Üç Yaranın Şarkıları, İspanya İç Savaşı sonrası şairin tecrit edildiği hapishanede gördüğü şiddete karşı yazdığı bu şiirler, ölümünün 80. Yılında Türkçe’ye çevrilmesiyle ayrıca önemi hak ediyor.


Sudanlı yazar Tayeb Saleh, Zeyn’in Düğünü ile yeniden Ayrıntı Yayınları’nda. 1976 yılında Cannes Film Festivali’nde uyarlamasıyla ödül de kazanan kitap, bu ay yayınevinin edebiyat dizisinden çıkacak. Timur Aşkan tarafından çevrilen kitap, yazarın daha evvel yayımlanan başyapıtı Kuzeye Göç Mevsimi’nin geçtiği Yukarı Nil’deki aynı köyde geçiyor. Dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir topluluğunda yaşanan gerilimlerden farksız olayların yaşandığı çatışmalı ortamı anlatan yazar, bize Afrika’dan bir hikayeyle yaratıcılığını ortaya koyuyor.

Düşbaz Kitaplar’dan da iki kitap yayımlanacak, biri Fransız yazar Philippe Djian’ın kitabı Seda Ağar çevirisiyle 2030 oldu. Genel okura hitap eden kitap iklim krizine odaklanıyor. Greta Thunberg’in tüm dünyada yarattığı ve dikkati iklim krizine çekmesinin on yıl sonrasına giden 2030, küresel ısınmanın tehdidinin arttığı distopik bir anlatı.

Düşbaz’ın bir diğer kitabı bir Kaan Yarman eseri: Kalori Alacaksan Buna Değecek. 100 tatlı tarifiyle okurların ağzını şapırdatacak, tariflerin yanında eksik olmayan mutfak dedikodularıyla, yemek anılarıyla dikkati çekecek üstelik!

bottom of page