top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

"Kötülük gökkuşağı gibidir"

Güney Kore edebiyatının çağdaş yıldızlarından Kim Young-ha’nın kaleminden karanlık, keskin, parlak ve sürprizli bir roman: Bir Katilin Güncesi.


"İnsanlar ‘kötü’yü anlamak ister. Beyhude bir istektir. Kötülük gökkuşağı gibidir, ne kadar yaklaşırsan o kadar uzaklaşır. Kötü de anlaşılamadığı için kötüdür ya zaten!"

Yetmişine basmış Byeongsu Kim eski bir seri katildir. En son kırklı yaşlarında cinayet işleyen ve hayatına sıradan bir vatandaş olarak devam eden Byeongsu, yaşadığı kentte bir katil birbiri ardına kadınları öldürmeye başlayınca, bu katilin kurbanlarından biri olmasından korktuğu kızı Inhi’yi korumak için fiziksel olarak hazırlanmaya başlar. Ancak hayat ona kızını koruma yolunda kötü bir sürprizle karşılık verir. Byeongsu, Alzheimer’a yakalanmıştır ve hafızasını her geçen gün kaybetmektedir. Üstelik Byeongsu'nun şüphelendiği isim, kızının evlenmeyi planladığı Cute'dir. Roman boyunca yazar, kendisi de eski bir seri katil olan karakterin cinayetleri işleme sebebi üzerinden iyi ve kötü kavramlarını da sorgulamaya açar.


Yazar Hakkında

11 Kasım 1968’de Güney Kore’de dünyaya geldi. Kore’nin önde gelen üniversitelerinden Yonsei Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldı. 1995’te Review dergisinde “Ayna Hakkındaki Düşünceler” ile yazarlık hayatına başladı. Kore Ulusal Sanat Üniversitesi’nde drama alanında dersler verdi. KBS Radio’da bir kültür-sanat programı hazırlayıp sundu. 2008’de kendisini tamamen yazarlığa adamak için yaptığı tüm işleri bıraktı. 20’den fazla eseri birçok dile çevrildi. İlk romanı Kendimi Yıkmaya Hakkım Var Fransızcaya çevrildikten sonra yazar Kore dışında da tanınmaya başlandı.

Romanları arasında Bir Katilin Güncesi, Kara Çiçek, Kendimi Yıkmaya Hakkım Var, Bilgi Yarışması, Işık İmparatorluğu, Yalnızca İki Kişi, Abim Geri Döndü, Asansördeki Adama Ne Oldu gibi eserleri bulunmaktadır. Yazar Kendimi Yıkmaya Hakkım Var adlı romanıyla 1996’da Munhak Dongne Ödülünü almıştır. 1999’da Modern Edebiyat Ödülü, 2004’te Dong-in, Hwangsunwon, Isang edebiyat ödüllerine layık görülmüştür. Yayımladığı romanları ve öykü kitaplarıyla Kore’nin en yetenekli post modern yazarları arasına yer alır.


BİR KATİLİN GÜNCESİ

Kim Young-ha

Çeviri: Özlem Gökçe, Açelya Yavuz

Timaş Yayınları, 2021

144 s.

bottom of page