top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Bilinenin yeni bir soluğu da değil, kendi yolunu açan öyküler

Önder Şit Sokağı’nda yürüyüşe çıkıyoruz, bir uçtan diğer uca keyifli bir seyir. Sokak köpekleri nereye veya kime ait olduklarını bilerek kaşınıyorlar, harfler dökülüyor. Şit’in sözcükleri oyuncul ve değişken, öykülerle birlikte dil farklı biçimlerde eğilip bükülüyor.


Köpeklerden dökülenler hemen avareleri oluşturuyor, onların hikâyeleri kahvenin camından okunabilir ki kahvenin camından daha neler okunabilir, yansıttıkları ve öte taraftan gösterdikleri. İbo Dayı’da kokoreç, arsanın duvarında sohbet, sokağın sonu gözükmüyor. İnsanlarla tanışıyoruz, geleceği şimdi kılanlarının yanında geçmişi peşinde sürükleyenler. Olağandışı ve güzel, son adımın hüznünü yaşıyoruz ama neyse ki okunacak daha çok öykü var.

"Fazla uzatma da söyle hadi gerçeği, söyle. Neden öldürdün bebeğimi, neden, söyle adamım. Bu şehrin adaleti bizden sorulur, aşağılık herif. Klasik bir müzik eşliğinde oluyor her şey. Boğazına yapışıyorlar Çetin’in. Elindeki broşürü okuyup gülüyorlar. Tüm ev paketi, 8 adet halı. 1999 TL. Yün halı, oturma odası, çocuk odası, yatak odası, koridor, mutfak halısı.


Kefilsiz, kredi kartsız, 12 ay taksit. Kredi yazamamalarına takılıyor biri, diğeri “evini yeniliyicekler” deki gereksiz ünlü daralmasını fark ediyor, gülüyorlar, yerlere savruluyor iri cüsseleri, bir de gelin ve damat çizmişler, el ele tutuşmuşlar bir ev maketinin içinde, diyor şefleri. Gülüyor, nazar boncuğu da var, Tanrım ya. Kusan yahut tıksıran kediler kadar tuhaf görünüyorlar, kesik kesik akıyor cümleler.


Ev.ini.yen.ili.yi.cek.ler. Amerikan filmlerindeki kötü adamlar bunlar, şapkalı, dövmeli, zincirli mincirli. Adamımlı, lanet olsunlu, seni pislik herifli, yo yo’lu. Uzun tişörtleri ter kokuyor. Çetin’i düştüğü yerden kaldırıyor şef. Lanet olsun dostum, bebeğimin cesedi nerede, onu söyle en azından."


Önder Şit, Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini Türk Dili ve Edebiyatı; yüksek lisans eğitimini öğretmen eğitimi alanında tamamladı. Şu an özel bir lisede Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni,

Bilgi Kuramı/TOK öğretmeni ve IB DP Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Öyküleri; Varlık, Sözcükler, Kitap-lık, Öykü Gazetesi, Yeni E, Peyniraltı Edebiyatı vb. dergilerde yayımlandı. 2016 yılında Adana Sarıçam Belediyesince düzenlenen Portakal Çiçeği Edebiyat Ödülleri’nde öykü dalında birincilik kazandı.


DÜNYANIN EN GÜZEL

Önder Şit

Holden Kitap, 2022

120 s.

bottom of page