top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

ON SORU: Nihat Sırdar

ON SORU'ya bu hafta, özel radyoların hayatımıza girdiği 90'lı yıllardan beri, radyo denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Nihat Sırdar konuk oluyor. Litera soruyor, Sırdar cevaplıyor.


1. Neler yapıyorsunuz?


Radyo yayınları ve radyonun işleriyle geçiyor günler. Pandemide en büyük fark seyahat edememek oldu. Yılın yarısını yollarda geçirirken birden İstanbul’a saplanmak epey bir sarstı. Çok alışmışım seyahatte olmaya.


2. En son hangi kitabı okudunuz?

Serdar Akinan’ın Hayatımın Haberi kitabını okudum en son. Gazeteciliğin ve medyanın bu kadar kısa sürede geçirdiği değişimi birinci ağızdan okumak çok etkileyiciydi.


3. En son ne zaman kitap hediye ettiniz? Kime?


Yılbaşında sevdiklerime kitap hediye ederim genelde. En son yılbaşında epey bir kitap hediye ettim. 😊


4. Keşke hiç okumamış olsaydım, böylece ilk kez okumanın mutluluğunu yaşayabilirdim dediğiniz bir kitap var mı? Hangisi?


Ferhan Şensoy, Kazancı Yokuşu


5. Edebiyat mı kurgudışı mı?


Edebiyat


6. Bir kitabın içine girme imkanınız olsa bu hangi kitap olurdu?


Yakın tarih kitaplarını çok seviyorum ben. Cumhuriyetin ilk yıllarını, 50’li yılları anlatan tüm kitapları okurken o dönemde orada olmak istediğimi hissediyorum.


7. Hangi kitabı yazmış olmak isterdiniz?


Şu an üçüncü kitabımı yazmaya çalışıyorum. Onu bitirebilmeyi çok istiyorum mesela😊

Ama 1984’ü ben yazmış olmayı çok isterdim. Yazılmamış olsaydı ortam da uygundu aslında.


8. Edebiyat uyarlamalarına (Film, dizi, oyun, resim, müzik) nasıl bakıyorsunuz? Uyarlansa ne güzel olur dediğiniz bir eser var mı?


Ben çok keyif alıyorum edebiyat uyarlamalarından. Çok sevdiğim bir şiirin şarkı olması, çok keyif aldığım bir kitabın filminin çekilmesi mutlu ediyor beni.

İş kötü çıkarsa hayal kırıklığı oluyor belki ama benim beğenmediğimi bir başkası da beğenebilir veya o kitaptan, şiirden hiç haberi olmayanın da haberi oldu diye düşünüyorum.


Sunay Akın’ın “Önce Kadınlar ve Çocuklar” kitabındaki “Dumlupınar” öyküsü film yapılsa muhteşem olur.


9. Yaşasaydı da daha çok kitap yazabilseydi dediğiniz yazar kim?


Sait Faik Abasıyanık


10. Bu soruları başka kime soralım? Kimin cevaplarını merak ederdiniz?


Ferhan Şensoy

 

Nihat Sırdar (d. 19 Ekim 1976; İstanbul), Türk radyo programcısı, köşe yazarı. "RTÜK'ten en çok uyarı alan radyocu" olduğu iddia edilir.


Makine ressamı olmak için okumuş ama radyoculuk mesleğini seçmiştir. 1993 senesinden itibaren 12 yıl Best FM’de, 8 yıl Alem FM’de sabahları Nihat’la Curcuna ve akşamları Nihat’la Sivrisinek programlarını hazırlayıp sunmuştur. Sabah saatlerinde gerçekleşen radyo programı, daha sonraları Nihat'la Muhabbet adını almıştır. 4 Ekim 2013 tarihinde Alem FM'deki son yayınını gerçekleştirerek 21 Ekim 2013 itibarıyla Show Radyo'ya geçmiştir. 6 yıl burada program sundu. 2019'da Show Radyo'dan ayrılıp kuruluşunda görev aldığı Kafa Radyo'ya geçiş yaptı.


Vatan, Takvim ve Akşam gazetelerinde köşe yazarlığı yapmıştır. 2000 yılından beri "İyi Uykular Türkiye", "Sivrisinek Dedin de Aklıma Geldi" ve "Bütün Kazlar Toplandık" isminde sahne gösterileriyle 1000’den fazla kez sahneye çıkmıştır ve çıkmaya devam etmektedir.

Son yıllarda sabah ve akşam radyo programlarını stüdyo dışından da yapmaktadır. Yurt içinde sıklıkla Yayın Otobüsü içinden; yurt dışında ise taşınabilir yayın donanımıyla Sivrisinek ile birlikte çeşitli yayınlar yapmışlardır. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Ankara'dan Konya'ya giderken hareket hâlindeki yayın otobüsünün içinden canlı radyo yayını yapmışlardır.


Sırdar, 2004 yılında Sunay Akın ile birlikte hazırladıkları sahne gösterisine günümüzde de devam etmektedir


Nihat Sırdar, 11 Temmuz 2016 tarihinde Otuzbeş'i Beklerken adındaki ilk kitabını çıkardı. 15 Kasım 2018 tarihinde ise ikinci kitabı olan Severek Dinliyoruz'u okurlarına sunmuştur



Kaynak: Vikipedi




bottom of page