top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

ON SORU: Arzu Erkan Yüce

Bu hafta ONSORU'da konuğumuz psikiyatr-psikoterapist Dr. Arzu Erkan Yüce. Yüce, sözü kitaba ve okumaya getirdiğimiz sorularımıza içtenlikle yanıt verdi. Küçük anketimiz, dolu dolu bir söyleşiye dönüştü.


1. Neler yapıyorsunuz?

Psikiyatr, psikoterapist olarak oldukça yoğun bir çalışma hayatım var. Önümüzdeki hafta Kültür Üniversitesi’nde bahar dönemi derslerimiz başlıyor, öğrencilerimizle buluşacağım için sevinçliyim. Bunlar dışında şu sıralar toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet ile ilgili bazı sivil toplum kuruluşları, belediye, üniversite, kurumlar ve medya ile birlikte yürüttüğümüz çeşitli projeler ve pandemi döneminde ruh sağlığı ve şiddet hakkındaki birtakım akademik çalışmalarla epeyce meşgulüm. Bu iki ayın ajandası, söyleşi ve seminerlerle dolu, oldukça hareketli geçecek. Bir yandan, çok yazarlı üç akademik kitap içindeki sorumlu olduğum bölümleri son teslim tarihine yetiştirmeye çalışıyorum. Psikeart Dergisi, Rağmen Kitap Dizisi ve Bavul Dergi’de düzenli olarak yazıyorum. Kendimle Karşılaşmalar adında bir podcast ve Youtube kanalım var, biraz ihmal etmiştim son zamanlarda, elimden geldiğince aktif tutmaya çalışıyorum. En heyecan verici olanıysa kendi kitabımın hazırlıkları. Bunca yoğunluk ve İzmir depreminden ailecek zarar görmemiz nedeniyle biraz ötelendi ancak yayımlandığında içime sinen bir çalışma olacağını düşünerek teselli buluyorum.


2. En son hangi kitabı okudunuz?


Ben genelde birkaç kitabı eşzamanlı olarak okuyorum. Bazen uygulamalar üzerinden dinlediğim sesli kitaplar bunlara ekleniyor. Dergiler ve öyküler, uzun uzadıya bir kitaba kendimi veremediğim yoğun dönemlerde ilaç gibi geliyor. Bir süredir kurgu dışı okumalarım ağırlıktaydı. En son Andrew Solomon’un Armut Dibine Düşmeyince’sini bitirmeye çalışırken, geçtiğimiz hafta Sinem Sal’ın yeni romanı Bizim Zamanımız’ı, Sepin İnceer’in bilgelik dolu Noa Monark Kelebekleri ve Her Şey (çocuk kitabı demeye dilim varmıyor, çok daha ötesi) ve Susanna Tamaro‘nun genç okurlar için kaleme aldığı Kaplan ve Cambaz kitabını okudum. Sonuncusu, 12 yaşındaki kitap kurdu kızımın önerisi. Onun okuduğu ve önerdiği kitapları, hızına yetişemesem de, ne yapıp edip okumaya çalışıyorum. Sonrasında kitap ve hayat hakkında söyleşmeye bayılıyoruz. Okuduğum bu dört kitabı da ilgilenenlere gönülden öneririm. Sepin’in yeni yayımlanan Ağıtların Tanrısı kitabı okuma listemdekilerin başında geliyor.