top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

“Yalnızlık ömür boyu…”

Burak Soyer, Menekşe Gülben'in ilk öykü kitabıYalnızlık Bakanlığı üzerine yazdı: "Hepimiz yalnızız! Bize, paylaşılması teklif dahi edilemeyen bu olguya eşlik edecek bir kitap çıktı Amorf Kitap’tan."


Menekşe Gülben, ilk kitabı Yalnızlık Bakanlığı’nda, ‘ebedi dostumuz’ yalnızlıkla ilgili öyküler anlatıyor. Kimi zaman parkta, kimi zaman şatafatlı bir evde bazen de göl kenarında karşılaştığımız yalnızlara, ‘tali yol’dan değil ana yolu kullanarak götürüyor bizi.


18 Ocak 2018 tarihinde Euronews Türkiye’nin internet sitesinde yayınlanan bir haberden: “İngiltere'de başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada 'yalnızlıktan sorumlu bir bakanlığın' kurulduğu belirtildi. Araştırmalara göre ülkede yaklaşık dokuz milyon kişi bu sorunla yüzleşiyor. Projenin temellerini 2016 yılında aşırı sağcı bir kişi tarafından öldürülen İşçi Parti milletvekili Jo Cox atmıştı. Spor ve Toplum Bakanı olarak kabinede yer alan muhafazakar milletvekili Tracey Crouch'un yalnızlık bakanı olarak da görev yapacağı belirtildi. Bu görevden dolayı gurur duyduğunu ifade eden Crouch, "İngiltere'de yalnızlıktan ötürü acı çeken milyonlarca kişiye yardım etmek için elimizden geleni yapacağız" dedi. Devamında da “İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, İngiltere'de 200 bine yakın yaşlı insan, aylar boyunca hiç kimseyle konuşmadan yaşıyor. Engelli gençlerin yüzde 85'iyse yalnızlıktan şikayetçi” olduğu ifade ediliyor. Daha sonrasında Japonya ‘yalnızlık’ konusuyla ilgili bir birim kurdu.



Kıssadan hisse: Hepimiz yalnızız! Bize, paylaşılması teklif dahi edilemeyen bu olguya eşlik edecek bir kitap çıktı Amorf Kitap’tan. İsmi Yalnızlık Bakanlığı. ‘Kalem sahibi’ Menekşe Gülben.


Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünden mezun olan ve yaklaşık on yıldır Türkiye kültür sanat alanında yazarlık yapan Menekşe Gülben’in bu ilk kitabı dokuz öyküden oluşuyor. İnsanı ürküten, ruhunu karartan o ‘sessizlik anlarını’ kağıda dökerek başlamış yazıya. O anlar bir şekilde yalnızlığında arkadaşı olmuş yazarın anladığım kadarıyla. Zira dokuz öykü yani kitabın yapı taşı yalnızlık üzerine kurulu. Özneler değişse de tek

başlarınalar dünyada değil gezegende. Kitapta bunu ilk dışa vuran gariban mendil satıcısı Serap oluyor. Her gün mendil satmaya geldiği parkta karşılaştığı genç kadınla sohbetinde hayalini anlatıyor ona şu cümlelerle: “Yalnızlık Bakanlığı. Bütün mahallede yalnız yaşayan çok kişi var. Gül Teyzem mesela, kocası öldü, kızı evlendi, oğlu hayırsız çıktı nerede olduğu belli değil. Kadın bir başına yaşıyor seksen yaşında. Ne yapsın şimdi kadın? Yaşlı olması bir şey değil de yalnız… Yalnızlık Bakanlığı onun her türlü ihtiyacını karşılayacak. Ben bazen eve dönerken ekmek alıp götürüyorum ama yeter mi? Ya da eczacı? Namık Amca. Onun da karısı kanserden öldü, adam kaldı tek başına. Çok üzülüyorum ona da hep eczaneye gelen gidenle sohbet ederek geçiriyor günlerini. Bayramlar yalnız, Ramazan sofrası yalnız, yılbaşı gecesi nar kıracak kimi kimsesi bile yok bu insanların. Ben hele bir evleneyim, hele bir Ankara’ya gideyim şu bakanlığı kurayım, Gül Teyze ve Namık Amca gibi Türkiye’nin dört bir yanında yalnız kim varsa, onları bırakmayacağım.”


Menekşe Gülben de kitabında kuruyor ‘Yalnızlık Bakanlığı’nı. “Yaşam sabredilmesi gereken bir yer olmamalı,” diyerek cebinde uyku ilaçlarıyla ‘başka alemlere’ yol alan yalnızlar var mesela kitapta. Namluyu kafasında dayayıp tetiği çeken karısının bahçeye ektiği tek çiçek olan begonvillere on yedi sene bakıp, begonviller gidince o da giden bir adam da var. Bir tek paranoyaları olan kayışı koparmışlar da mevcut. Kadınla erkeğin kelimelerle birlikte birbirinin yerine geçtiği ya da bizi “Belki böyle bir ayrım yoktur” dedirttiği, intiharı, ölümü cebinde taşıyan insanlarla tanıştırıyor Menekşe Gülben Yalnızlık Bakanlığı’nda. Hem de hiç dolambaçlı yollara girmiyor. Ana yoldan götürüyor gitmek istediğimiz yere. Levhada da ‘Yalnızlık Bakanlığı’ yazıyor.


YALNIZLIK BAKANLIĞI

Menekşe Gülben

Amorf Kitap, 2021

96 s.

Tür: Öykü

Kommentare


bottom of page