top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Kaleminden Cesaret Akan Kadın

“Dünya’nın Etrafında Bir Yarış” kitabının kahramanları Nellie Bly ve Elizabeth Bisland'ı hatırlıyor musunuz? Bu iki güçlü kadından birinin hayat hikâyesinden bahsetmek istiyorum size.

Elizabeth Jane Cochran, nam-ı diğer Nellie Bly... 1864 yılında on beş kardeşin on üçüncüsü olarak dünyaya geldi. Babasının ölümünden sonra hayatı farklı bir yöne doğru evrildi. Ailesiyle birlikte maddi zorluklar yaşayınca okulu bırakıp Pittsburgh'e taşınarak gazetecilik kariyerinin ilk adımını atmış oldu. Dupatch Gazetesi’nde yayımlanan “Kızlar Ne İşe Yarar?” isimli yazıya “Yalnız Yetim Kız” rumuzu ile cevap verdi. İçinde yaşayan gücü durduramıyordu.


21 yaşında Meksika'ya taşınarak 6 ay boyunca ülkedeki yaşam üzerine yazılar yazdı. Tehdit ve protestolara maruz kalan Nellie, ülkesine istemediği yazıları yazmaya döndü. Bir süre sonra dayanamayıp isteksizliğine istifa mektubu ile isyan etti. Kısa bir molanın ardından New York World Gazetesi'nde kendini işe aldırdı. Blackwell’s Adası'nda bulunan Kadın Akıl Hastahanesi'ne girerek oradaki kötülüğü yazması istendi. Peki ya, nasıl girecekti hastahaneye? Önce, bir kadın sığınma evine yerleşti. Orada uykusuz kalıp dış görüntüsünü bozdu. Davranışlarıyla insanları rahatsız etti. Polis, hakim ve doktorlar tarafından incelenen Bly, amacına ulaşarak hastahaneye yatırıldı. Kaldığı süre boyunca, çeşitli incelemeler yaparak makalesini oluşturmaya başladı. Kadınlara psikolojik olarak nasıl zarar verdiklerini gördü. Buraya yatırılmadan önce sağlıklı olan insanlar, iletişim kuramaz ve koruyamaz hâle geliyordu. Makalesinde tüm detayları çarpıcı bir şekilde anlatan Bly, eyalet genelinde sarsıcı bir etki uyandırdı. New York, her yıl düzenli olarak hastahanenin bütçesine katkıda bulunup koşulların iyileştirilmesini sağladı.


Kitabın konusuna ilhâm olan gezi, 1889'da gerçekleşti. Bly, editörüne teklif sunarak kariyerine boyut atlattı. Bu sırada, Cosmopolitan Gazetesi de kendi yazarı Elizabeth Bisland'ı, Bly'ın süresini geçmesi için aynı yolculuğa çıkardı. Bisland, ters yönden harekete geçti. Bly İngiltere, Fransa, Brindis ve Kolombo gibi birçok ilkeden geçti. Gördüğü ülkelerde çeşitli maceralar yaşadı. Bly, seyahatini 72 günde tamamlayarak dünya rekoru elde etti. Bisland ise 4 gün sonra bitiş çizgisine ulaştı.


Nellie Bly, 31 yaşında milyoner imalatçı Robert Seaman ile evlenerek iş insanlığına geçiş yaptı. Eşinin sağlığı kötüleşince Iron Clad İmalat Şirketi’nin başına geçti. Günümüze kadar ulaşan bazı icatların temelini oluşturdu. Yanlış politikalar sonucu, şirket batınca mesleğine döndü. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Sırbistan ve Avusturya arasındaki savaş bölgelerini ziyaret eden ilk yabancılar arasında yer aldı. Avrupa'nın Doğu Cephesi'ndeki aktiviteleri kalemiyle buluşturdu.


Gazetecilik kariyerinin ikinci dönemini “kadın hakları ve saygınlıkları” üzerine yazarak tamamladı. 1913'te Sufrajetler ile ilgili haberler yaparak cesaretini bir kere daha kanıtladı. 1922 yılında hayatını kaybettiğinde, ABD'de kadınlara oy hakkı verilmesiyle ilgili çalışmalarına devam ediyordu.


Nellie Bly, hayatının her dönemini farklı bir macera ile geçirdi. Son ana kadar içindeki heyecanı kaybetmedi. Hedefleri doğrultusunda güçlü adımlar atıp idealistliği ile herkesi kendisine hayran bıraktı.


Tüm kadınların içindeki umudu kaybetmemesi dileği ile..


bottom of page