Kurallarına göre oynamamak: XX
"İngiliz yazar Angela Chadwick’in kaleme aldığı XX, kazandığı ödüller ve listelerde gösterdiği başarıyla konuşuldu daha çok. Oysa birbirine aşık iki kadının erkek kromozomları olmadan, sadece kendilerinden doğacak bir bebek için katıldıkları tarihi değiştirecek klinik çalışmayı ve devamında tüm dünyaya karşı giriştikleri mücadeleyi odağına alan roman, en çok biyopolitika bağlamında tartışılmalı." Furkan Kemer yazdı.
Furkan Kemer
Günümüz dünyasına dair getirilen her yorum, bir şekilde her şeyin kontrol altına alındığı, öznelerin olabildiğince baskılandığı yönünde hemfikirdir. Gelenekler, düzenler, yerel veya ulusal uzlaşılar; belli sınırlar koymuştur. Onların dışına çıkmak, öteki ilan edilmek ve dışlanmak anlamına gelir.

Angela Chadwick’in ses getiren, ünlü eleştiri dergileri tarafından yılın kitabı seçilen XX adlı kitabı, geçtiğimiz aylarda April Yayıncılık tarafından yayımlandı. XX, öznelliğin ve bireyselliğin krizler yaşadığı bir dönemde yazılmış bir eser. Bu bağlamda, hem politik anlamda hem de çağa duyarlı, toplumsal işlevleri olan edebî nitelik anlamında önemli şeyler sunuyor. Kitabın en ilgi çekici kısmı, kurallarına göre oynamayan, kendi kurallarını koyan bir insanlık tahayyülü.
Angela Chadwick, cinsiyete dair indirgemeci ve ayrımcı yaklaşımları, geleneğin ve tüm sosyal yapıların insanları hangi boyutlarda etkilediğini iyi analiz etmiş bir yazar. XX, bu nedenle çağımızın en önemli sorunlarını konu ediniyor. XX, sınırları çoktan çizilmiş, kuralları koyulmuş bir dünyada yaşamak yerine; insanların kendi kurallarının da özgürce söz konusu edilebildiğini bir dünya sunuyor. Chadwick, cinsiyet, aile ve toplum arasındaki gerilimi çok iyi resmediyor.
Kitabın temelinde, Jules ve Rosie adlarında iki kadın bulunuyor. Birbirlerini çok seven bu çift, Portsmouth Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmalar neticesinde mümkün hale gelen yumurtadan yumurtaya dölleme işlemini uygulamaya karar veriyorlar.
Toplumsal tabular, dini ve geleneksel baskılar, işte bu karardan sonra ortaya çıkıyor. Birbirine aşık iki kadın, çocuk sahibi olacaklar ve bir erkeğin kromozomlarına ihtiyaç duymayacaklar. Üniversitedeki uygulama başarıyla sonuçlanınca, Rosie hamile kalıyor. İki kadın, artık çocuk sahibi olabilecek!