top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Sevgilimiz Öykü!

14 Şubat Dünya Öykü Günü kutlu olsun! Bugünün aynı zamanda sevgililer günü olması vesilesiyle Litera Edebiyat olarak bir aşk öyküleri derlemesi yapmak istedik. Aklımıza ve kalbimize kazınmış aşk öykülerine ek olarak, sizden gelen önerilere de yer verdik bu derlemede. Her yazardan sadece tek bir öykü paylaşmaya özen gösterdik. Sabahattin Ali'nin Atilla Atalay'ın ve O.Henry'nin öykülerinin listenin ilk üçünde olmasının sebebi tamamen okurlarımızın ağırlıklı tercihleriyle ilgili. Diğer öykülerin ise herhangi bir öncelik sıralaması yok. Hepsi birbirinden güzel ve insan kalbini türlü şekillerde ele alan, aşk dolu, usta işi öyküler. Herkese iyi okumalar ve elbette yaşasın Dünya Öykü Günü!




1-Değirmen-Sabahattin Ali (Aynı adlı adlı kitabından)


"Sen sevgiline ne verebilirsin sanki? Kalbini mi? Pekâlâ, ikincisine? Gene mi o? Üçüncü ve dördüncüye de mi o?… Atma be adaşım, kaç tane kalbin var senin?… Hem biliyor musun, bu aptalca bir laftır: Kalbin olduğu yerde duruyor ve sen onu filana veya falana veriyorsun… Göğsünü yararak o eti oradan çıkarır ve sevgilinin önüne atarsan o zaman kalbini vermiş olursun…"


2- Ebekulak-Atilla Atalay (Aynı adlı adlı kitabından)


3- Noel Hediyesi, O.Henry (Seçme Öyküler)


4- Bir ilkbahar Hikayesi- Sait Faik Abasıyanık (Mahalle Kahvesi adlı kitabından)


"Yaşı kırkı aşmış bir adamın mevsimler içinde ilkbaharı üzüntü ile duymamasına imkân yoktur. Eski çılgınlıklar nerede: Nerede o, birden bire bir genç kız elinden, bir genç kız rüzgârından sararma, o yürek çarpıntısı? Şu ömrü mevsimlere benzetenler iyi etmişler doğrusu. Herkesin bir ilkbaharı, bir yazı, güzü, kışı oluyor işte."


5- Vapur, Leyla Erbil (Gecede adlı kitabından)


6- Unutulan-Oğuz Atay (Korkuyu Beklerken adlı kitabından)


"Titreyerek geri çekildiği sırada, aynı delikten çıktı hamamböceği: Bacaklarının arasında küçük, pürüzlü bir parça taşıyordu. Dehşete kapılarak feneri deliğin içine tuttu: Işınlar, kafatasının iç duvarlarında yansıdı. Eyvah! Böcekler beynini yemişlerdi, en yumuşak tarafını. Belki de hamamböceği son parçayı taşıyordu. Kendini tutamadı: “Seni çok mu yalnız bıraktılar sevgilim?” dedi. Aşağıdan, başka bir deliğin içinden sevgilisinin sesini duydu."


7- Ay Dağı Aştı Geldi - Alice Munro (Nefret, Arkadaşlık, Flört, Aşk, Evlilik adlı kitabından)


8- Bakele - Sezgin Kaymaz (Aynı adlı kitabından)


9-Yaz Öpüşleri - Tarık Dursun K. (Aşk Allahaısmarladık adlı kitabından)


10- Gecenin Öteki Yüzü - Füruzan (Aynı adlı kitabından)


11-Stefan Zweig, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, (Amok Koşucusu adlı kitabından)


12-Küçük Köpekli Kadın - Çehov (Bütün Öyküleri - 8)


13 - Boyacıköy'de Kanlı Bir Aşk Cinayeti - Murathan Mungan (Kırk Oda kitabından)

'"Aşkımız bir günahtı." "Son sözün bu mu?" "Bu," dedi Gelin. "Yazık ki bu." "Ama hiçbir şey konuşmadık ki, hiçbir şey konuşmadık daha." "Konuşacak bir şey yok inan. Geç kaldın. Geç kaldık. Hepsi bu. Ama düşünsene hiç olmazsa severek ayrılıyoruz. Hiç olmazsa bu ayrılığı yaşatacağız kendimizde." "Adını söyle bana, hiç olmazsa adını söyle." "Ne önemi var adımın? Zaten şu yaşadığımızın da bir adı yoktu ki sevgilim. Yaşandı, güzeldi ve bitti. Ayrılık bir sevda kaderidir. Bilirsin; öğrenmiş olmalısın. Öğretmiş olmalılar."'


14- Mikail'in Kalbi Durdu - Ayfer Tunç (Aziz Bey Hadisesi adlı kitabından)


15- Şarkı Söyleme Dersi - Katherine Mansfield- (Bahçede Eğlence adlı kitabından)


16-Pınar Kür-Leyla İçin Şiir (Akışı Olmayan Sular adlı kitabından)


17-İki Şiirin Arasında - Yekta Kopan (Aynı adlı kitabından)


18-Hep Klinsmann'ın Yüzünden, Mahir Ünsal Eriş (Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde)

"Ben Şefika’ya âşık oldum ilk. Karaydı Şefika. Kıvır kıvır saçları vardı, kulağında anasından yadigâr, düşük ayarlısından iki küpeyle, duvarlara asılan Arap kızı biblolarına benzerdi. Avuç içleri pembeydi, yumuşaktı, sıcaktı. Dişleri çürük, nefesi üzgün, neşesi ağlamaklıydı Şefika’nın. On bir yaşındaydım ben, o on üç. Uzundu da benden ama poyraz yemiş söğüt fidanı gibi dururdu, yere değecek gibi olurdu cılız dalları."


19- Edgar Keret, Sinek Kaydı, (Domuzu Kırmak adlı kitabından)



bottom of page